Historie odívání Milotice 2023/2024

13.06.2024 10:31

Dne 11. 06. 2024 jsme se třídami 1Š, 1PS, 2Š a 2PS vyjeli na exkurzi na zámek v Miloticích, za historií odívání.

Odjížděli jsme v 9. hodin ráno, směr zámek v Miloticích.

Zámek nás přivítal krásným průčelím se vchodem do čtvercového dvora a průchodem do nádherných zahrad. Velice zručné kostymérky nás oblékly do skvostných večerních rób z dob baroka a romantismu. Z nichž nejlehčí vážil cca 2kg a nejtěžší cca 8kg.Byly zde šaty z atlasu, taftu, sametu i šifonu, doplněné krajkou, portami a dalšími ozdobami. Cena takových kostýmů se pohybuje mezi 50 – 80 tisíci korun.

Šaty nám doplnily rozkošnými kloboučky, čelenkami, vějíři, deštníčky, košíky a chlapci získali ke svým obleků obuv, kamaše, trojcípé klobouky, šerpy, vycházkové hole a  pokud chtěli i šavle. Všichni jsme si vyzkoušeli, jak obtížné bylo se v těchto róbách pohybovat, či sedat. V těchto nádherných dobových kostýmech, jsme navštívili, rozlehnou zámeckou zahradu s fontánou, plnou kvetoucích leknínů a krásným pozadím zámku. V zámecké zahradě se nachází velké okrasné záhony plné  květů (hortenzie, růže….), bylinek (levandule, šalvěj, máta). Je zde jezírko plné hus, vedle se pohybují slepice, pávi a na komíně hnízdí  čapí rodinka.

Poté jsme si prohlédli interiér zámku, kde nás upoutali nádherná stropní freska tanečního sálu, knihovna s 5 tisíci výtisky knih, všech možných žánrů. Celkový počet knih na zámku je 15 tisíc knih. Prohlídku jsme zakončili prohlídkou zámecké kaple.

Ve zhruba 15:30 jsme se vrátili do areálu naší  školy s zážitky zaznamenanými na fotografiích i v naší mysli.